Tekenen

Keith Haring
Keith Haring is heel wereldberoemd. Je vindt het werk van hem niet alleen op schilderijen, maar ook op T-shirts en posters. Hij werd geboren in 1958, in Pennsylvania in de VS. Na zijn schooltijd ging hij naar de kunstacademie in Pittsburgh. Daar begon hij met het maken van grote tekeningen.
Na een jaar vertrok hij naar New York. Daar ging hij ook naar de kunstacademie. In New York vond hij het fijn omdat er ook andere jonge kunstenaars in zijn omgeving waren. En bovendien kon hij er grote musea bezoeken.
Toen hij op een dag met de metro reisde, zag hij grote borden hangen met zwart papier. Die waren bedoeld als reclameborden. Ze werden niet allemaal gebruikt en Keith Haring dacht: daar ga ik met krijtjes op tekenen. En dat deed hij ook, hij rende naar de winkel en kocht een paar krijtjes. Hij wist dat hij problemen kon krijgen als de politie hem betrapte. Daarom tekende hij snel iets.
Vanaf die dag tekende hij bijna elke dag bij de metro. Soms bleven er mensen kijken naar zijn werk. Dat was wat hij graag wilde. Soms vroegen de mensen wat het betekende, hij antwoordde: ' ik teken alleen maar.'
Keith Haring werd wereld beroemd! Hij tekende altijd vrolijke schilderijen met dikke lijnen. En meestal mannetjes of poppetjes, zonder gezicht.
Wij hebben zelf in de klas hem nagedaan en zelf ook zo' n soort schilderij gemaakt. Wij hebben ook felle kleuren gebruikt en dikke lijnen. We hebben ook mannetjes en poppetjes getekend. Eerst met potlood dan met stift. De tekening werd natuurlijk ook abstract. Op sommige schilderijen van hem zie je dat de mensen elkaar helpen. We hebben een witte rand overgelaten van vijf centimeter bij vijf centimeter. Zo zie je maar, hij is wereldberoemd!
Esmee en Ilda