Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door Traktatiecorner.nl
Like Traktatiecorner op Facebook en blijf op de hoogte van de leukste traktaties en knutselideetjes.

Mieke's peutersite

Mieke's gastenboek


E-book PeuterknutselsHoi, ik ben Mieke.
Mijn mama kreeg veel vragen naar knutselideetjes voor peuters en omdat ze natuurlijk erg trots op me is, maakten we deze website. We hopen dat jullie hier leuke ideetjes opdoen en net zoveel plezier hebben als wij.

Hoi, ik ben Ben.
We zijn een paar jaartjes verder en Mieke is nu een kleuter. Zij gaat nu naar de basisschool en ik kan niet wachten haar op te volgen. Ik ben nu twee en een half en ik knutsel ook heel graag.


Vingerverven

We hebben met onze vingers geverfd. Ik maakte een zonmachine en leuke poppetjes.
Weet je hoe ik de poppetjes gemaakt heb? Met mijn vinger maakte ik stippen. Die lieten we drogen.
Met viltstift heb ik ze gezichtjes, armen, benen en hoedjes gegeven.

Groetjes Stef (4 jaar)


Vissenkom

Vandaag regende het, echt knutselweer vonden we. We hebben vissenkommen gemaakt.
En ons team is weer versterkt. Stef knutselt ook al volop mee.

Mama had vissenkommen voor ons uitgesneden. We kregen ieder een schoteltje met blauwe en witte verf. Het was leuk om de kleuren te mengen.
We hebben de kommen mooi beschilderd.

Toen de verf droog was hebben we de vissen in de kom geplakt. Mieke knipte ze zelf uit.

Wil je ook aan de slag en kun je wel wat vissen en een kom gebruiken? Klik dan hier.Moederdag 2009

Mieke
Ik heb mama de dikste klapzoen die bestaat gegeven. Ik zong er een mooi liedje bij.

Ben
Ik heb zelf een pot geverfd. Er staat gras in.


Maskers voor carnaval

We hebben samen maskers gemaakt. Alles was al uitgesneden, we hoefden alleen nog maar te pakken.

Wil je er ook een maken? Klik dan hier.


Pinguin

Brrrrrrrr, wat is het buiten koud.
Ik heb een pinguin gemaakt. Als hem ook wilt maken, klik dan hier.

Gavin maakte de pinguin ook, kijk maar.


Spin

Het is bijna herfst en ik ben een beetje bang voor spinnen. Ik heb vandaag een hele grote spin geknutseld en ik ben er niet bang voor.

Dit heb je nodig:
- Een cirkel, uitgeknipt uit stevig papier (knip hier een "taartpunt" uit zoals op de foto te zien is)
- kwast
- zwarte verf (andere kleuren mogen natuurlijk ook)
- repen zwart papier
- schaar
- 2 velletjes toiletpapier
- lijm

Verf de cirkel zwart, dit wordt het lijf. Wanneer de verf droog is kunnen de punten van de cirkel over elkaar geniet worden tot een zogenaamd Chinees hoedje.
Knip de repen in grote stukken, scheuren mag natuurlijk ook.
Plak de repen aan de onderkant tegen het lijf. Nu krijgt de spin echte poten.
Maak proppen van de velletjes toiletpapier. Plak de ogen die je nu gemaakt hebt op het lijf van de spin.


Hoera! We hebben twee wedstrijden gewonnen!

Vandaag kreeg ik een e-mail van Studio 100. Met één van de knutselideetjes uit ons ebook heb ik de DVD van de 3 biggetjes van K3 gewonnen.

Een paar dagen geleden wonnen we ook al een prijs. We stuurden een foto in, waarop ik een groot paasei aan het maken ben. Toen we een paar dagen later op die website keken zagen we erbij staan dat we de wedstrijd gewonnen hadden. We wisten niet eens dat het een wedstrijd was. We wonnen een cd-rom van Sesamstraat. Leuk hè?


Kraamvisite!

Vanavond gaan we naar het zusje van Amber kijken, ze heet Esmee. Mama heeft een wiegje geknutseld en ik heb het beschilderd. We hebben er ook eentje gemaakt voor Evelien. Haar gaan we in het weekend bewonderen.


Masker voor carnaval

Dit masker maakte ik samen met Frederique van papier-maché. We mochten eerst kranten in stukken scheuren. Daarna wreven we een ballon in met behangsellijm en beplakten we hem met het papier. Het was een heerlijke knoeiboel en erg leuk om te doen.
We hebben de volgeplakte ballonnen enkele dagen goed laten drogen. Mama knipte ze doormidden zodat we ieder twee maskers hadden om te beschilderen. Onze mama's maakten gaten in de maskers zodat we er door konden kijken.
We hebben ieder een masker beschilderd. Daarna hebben we er neuzen op geplakt en ze versierd met repen en glittertjes. Omdat wij vonden dat we hard genoeg gewerkt hadden zijn we gaan spelen. Onze mama's hebben de overgebleven maskers beschilderd. Zo konden we Frederique's zus Valerie en mijn broertje Ben ook blij maken met een masker.


Prins?........ Prinses?........

Nee, ik ben adjudant. Net als Menno, hij is adjudant bij carnavalsvereniging "De Wien". Deze adjudantenmuts maakte ik op de peuterspeelzaal.

Kerstmis 2006

De kerstboom is versierd, de lampjes zijn aan. Er wordt weer heel wat geknutseld. Ik heb zelf kerstkaarten gemaakt. Op de peuterspeelzaal maakte ik de mooie kerstboom die je aan de linkerkant ziet.

Thuis maakte ik van 7 toiletrolletjes en een bierviltje een kerstboom. Ik heb eerst gele en blauwe verf gemengd. Het werd groen. Ik verfde de hele boom groen. De kerstballen en de piek maakte ik van aluminiumfolie. Ik maakte er propjes van en plakte ze in de rolletjes.


Kerstkaarten

Om deze kerstkaarten te maken mag je je hand vol verf smeren. Ik vond het het leukst om dit met een verfroller te doen. Met de hand maakten we een afdruk op papier. Mama hielp me een beetje zodat de boom steeds midden op het blaadje terecht kwam.

De stammen maakte ik door een bruine reep papier in stukjes te knippen. Knippen is nog steeds mijn grootste hobby. Ik heb er dus heel veel gemaakt.
De kerstballen heb ik mama laten maken. Ze maakte ze van propjes papier. Dit is best moeilijk en ik had er geen zin in. Met plakken heb ik nog wel eventjes geholpen.

Ik heb ook nog kaarten met waterverf beschilderd. Leuke rendieren en sneeuwpoppen.

Lampionnen voor Sint Maarten

Bijna Sintermerte, dus tijd om lampionnen te maken. Op de peuterspeelzaal maakte ik deze mooie olifant.
Omdat Ben geen lampion had heb ik er ook eentje voor hem gemaakt, samen met mijn vriendinnetje Lotte. Wil je hem ook maken?

Dit heb je nodig:

- stevig papier
- vliegerpapier
- schaar
- potlood
- lijm
- stanleymesje
- (nietmachine)

Eerst mochten de mama's aan de slag.
Ze namen twee vellen stevig papier en legden ze op elkaar. Hierop tekenden ze de egel. Voordat ze de egels uitknipten hebben ze de vellen papier aan elkaar vastgeniet zodat ze niet konden verschuiven. Het oogje sneden ze uit met een mesje. Vervolgens plakten ze een vel vliegerpapier tegen de vormen. Hierna mochten wij aan het werk.
We hebben reepjes papier in kleine stukjes geknipt. De mama's hebben hiermee een handje geholpen, want we waren allebei een beetje moe. Dat komt omdat we gisteren gezwommen hebben denk ik.
Wat we wel heel goed zelf konden was het plakken. We hebben de driehoekjes op het vliegerpapier geplakt. Hierna hebben we een pannenkoek gegegeten, en kon alles even drogen.
Nu was het weer even de beurt aan de mama's. Om de delen aan elkaar te bevestigen knipten ze een lange strook uit het karton. Ze maakten plakranden door langs de randen driehoekjes uit te knippen en deze om te vouwen. De strook plakten ze tussen de egels.


Frietjes

Ik ga nu twee keer in de week naar peuterspeelzaal Dikkertje Dap. Vandaag maakten we onze eigen frietjes.


Hoera ik ben 2 jaar!

Ik ben 2 jaar geworden. Natuurlijk mocht ik trakteren op de zwemles.
Mama kocht zakdoekjes en textielkrijtjes. Ik maakte mooie tekeningen op de zakdoeken. Daarna stopten we er wat lekkers in en knoopte mama ze dicht.


Prijs gewonnen

We hebben een prijs gewonnen.
Met een knutselidee uit ons ebook wonnen we een prentenboek op www.peuterplace.nl


Paasmandje

Dit heb je nodig:
- ballon
- repen krantenpapier
- behangselplak
- verf
- penseel
- touwtje of stukje lint
- dun papier (zijdevloeipapier)

Mama blies de ballon op en knoopte hem dicht. Ik bracht zelf steeds lijm aan op de ballon. Mama legde daar stukken krantenpapier op en wreef alles glad. Het was een kliederboel maar heerlijk om te doen.
Toen de lijm op was, lieten we de ballon drogen in het verwarmingshok. Daar was het zo warm dat ik de volgende dag al met de verf aan de slag kon gaan.
Nadat mama de bovenkant had afgeknipt zodat er een mandje onstond kon ik weer aan de slag. Ik beschilderde de ballon zelf.

Van mijn vriendinnetje Danique heb ik een grote trui gekregen die ik draag als ik ga verven en plakken. Hij is heel mooi, maar ik mag er toch op knoeien.

Weer een dag later, zodat de verf goed kon drogen, hebben we het mandje afgemaakt. Samen met mama maakte ik propjes van zijdevloeipapier. Deze plakten we op het mandje. We maakten er mooie bloemen mee.
Het hengsel is gemaakt m.b.v. een touwtje. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een mooi lintje gebruiken.
Toen we klaar waren mocht ik eieren rapen en in het mandje leggen om alvast te oefenen. Ik had het meteen door hoor. Gewoon de eieren oprapen en in het mandje gooien.
Op tafel staat nu een schaaltje met mooi gekleurde, gebroken eitjes.


Beschuit met muisjes

Rune is geboren! De tweede musketier. Ben is de eerste, de derde moet nog geboren worden.


Dit heb je nodig:
- karton
- potlood
- schaar
- verf
- lijm

Uit een oude doos knipte mama twee cirkels. Leg hiervoor een bordje op het karton en teken de omtrek met een potlood. Teken daar omheen nog een cirkel om plakranden van te maken. Dit zie je duidelijk op de foto. Voordat je de plakranden naar achteren vouwt is het handig even over de cirkels te ritsen met een scherp mesje. Op deze manier krijg je een mooie vouw.
Met mijn vingers die ik in de verf doopte stempelde ik zelf de muisjes op het beschuit. Na een tijdje had ik geen zin meer om zo netjes te stempelen. Ik kreeg toen een vel papier zodat ik wat expressiever te werk kon gaan.
We hebben twee steentjes gevonden waar we nog muisjes van gaan maken om op het beschuitje te plakken.
Nadat ik het beschuit bestempeld had met muisjes heeft mama de delen aan elkaar geplakt met behulp van een strook karton.

Mama heeft nog muisjes gemaakt van de twee stenen. De staartjes zijn gemaakt van stukjes wol. De ogen bestaan uit kleine propjes papier. De oortjes zijn gemaakt door twee cirkeltjes in te knippen tot het midden en de delen waarlangs je geknipt hebt over elkaar te plakken.
Nettie en haar dochtertje (2) maakten de muis van een grote steen en stuurden ons deze foto. Ze hebben hem mooi rose geverfd. Hij heeft grappige wiebelogen en een groene staart van chenilledraad.
Mooi hè?

Schaap

Dit heb je nodig:
- papier
- potlood
- verf
- penseel
- watten
- schaar
- lijm

Mama tekende het lijf en de kop van het schaap op een vel papier en knipte ze voor me uit. Het lijf leek op een grote wolk. Dit was gemakkelijk om te tekenen en maakt het schaapje erg grappig.
Ik bracht zelf de lijm aan en plakte er de watten op. Toen ik klaar was met plakken, plakten we samen de kop van het schaap op het lijf.
Hierna kreeg ik gele verf en een vel blauw papier. De kleuren zeggen me nog niet zoveel, maar ik geloof dat dat geel groen werd en gras moet voorstellen.
Even laten drogen, schaapje opplakken, pootjes eronder en handen wassen.

Taart

Opa is jarig! Dus...., werk aan de winkel.
We hebben een verjaardagstaart gemaakt. Ben heeft ook meegedaan.


Dit heb je nodig:
- papier
- verf
- penseel
- schaar
- lijm

Mama gaf me een vel papier waarop ik me mocht uitleven met verf. Ik kan de laatste tijd geen genoeg krijgen van het verven, dus ik vond het geweldig om te doen.
Toen de verf droog was heeft mama het vel in drie stroken geknipt. Deze vormden de etages van de taart. Op een overgebleven strook mocht ik weer verven, hiervan knipte mama vervolgens de kaarsjes.
Op de onderste etage van de taart heb ik handafdrukken gemaakt. Op de middelste zie je een voetafdruk van Ben.
De vlammetjes heb ik weer zelf gemaakt. Ik maakte de propjes van dun papier. Mama druppelde de lijm hierna boven de kaarsen en ik legde zelf de propjes op de lijm.

Omdat mijn tante de volgende week jarig is heeft mama een foto van de taart geknipt, zo hebben we meteen een mooie kaart voor haar.


Kuiken

Dit heb je nodig:
- papier
- potlood
- verf
- penseel
- schaar
- lijm

Leg je hand op een vel papier en laat mama de omtrek tekenen en deze uitknippen. Dit mag je vier keer doen om de vleugels van het kuiken te maken. Hierna laat je mama een cirkel en de sprietjes die je op het hoofdje ziet tekenen en uitknippen.
Nu beschilder je alles geel. Als de verf droog is kan je mama de handen en de sprietjes achter de cirkel plakken, zoals op de foto te zien is. De snavel maak je door een stukje papier dubbel te vouwen en hier een driehoekje uit te knippen.
De ogen heb ik zelf gemaakt door propjes te maken van zwart papier.


Prinsenmuts

Mijn mama speelt saxofoon bij de harmonie in de Boekend. Hier regeert op dit moment prins Ben. Ze kreeg voor mijn broertje Ben een echte medaille. Hierop besloten we dat onze Ben ook prins wordt met carnaval. Samen met mama maakte ik deze prinsenmuts voor hem.


Dit heb je nodig:
- papier
- schaar
- verf
- (verfroller)
- penseel
- nietmachine

Laat je mama twee vellen papier op elkaar leggen, er een prinsenmuts op tekenen en deze vervolgens uitknippen.
Nu volgt het echte werk. Ik mocht de mutsen zelf beschilderen. Hierbij heb ik verschillende technieken toegepast. Ik heb de penseel gebruikt, een verfroller en met m'n vingers geverfd. Het is ook leuk om te stempelen met je handen.
Nadat de verf droog was heeft mama de twee delen aan elkaar vastgeniet.


Koekjes bakken

Dit heb je nodig:
- kom
- lepel
- keukenweegschaal
- deegroller
- huishoudfolie (eventueel)
- vormpjes
- mixer (eventueel)
- oven (voorverwarmen op 200 graden)

- suiker (100 gram)
- bloem (250 gram)
- margarine (125 gram)
- zakje vanillesuiker
- ei (1)

Mama heeft de ingrediënten afgewogen en klaargezet in kommetjes. Kinderen die al iets groter zijn kunnen natuurlijk helpen met wegen. Ik heb met een lepel de bloem en de suiker in de kom gedaan. Hierna mocht ik voorzichtig roeren. Vervolgens hebben we het zakje vanillepoeder erbij gedaan. En natuurlijk weer goed roeren. Hierna het ei en de boter erbij. Omdat ik bang was voor de mixer, heb ik het mixen maar aan mama overgelaten.
Op het laatst kun je mama nog even helpen met kneden totdat je een mooie bol hebt.
Laat mama de bol deeg tussen wat huishoudfolie leggen, zodat deze niet aan de ondergrond of deegroller blijft plakken. Ik heb samen met mama het deeg uitgerold tot een dikte van ongeveer 1 cm.
Mama verwijderde de folie, zodat we met de vormpjes koekjes konden uitsteken. Ik heb ook nog met mijn handen mooie koekjes gemaakt.
Laat je mama de koekjes op een ingevette bakplaat leggen en plaats deze ongeveer 10 minuten in de oven.

Haal de koekjes uit de oven, laat ze even afkoelen en smullen maar.


Lampion

Met Sint Maarten maakten we een lampion. Hij was net af, voordat mijn broertje Ben geboren werd.


Dit heb je nodig:

- stevig papier
- vliegerpapier
- schaar
- prikpen en matje en/of schaar
- potlood
- lijm
- verf en penseel
- (nietmachine)

Het enige wat ik aan de lampion heb bijgedragen was de beschildering. Nadat ik vol ijver twee stippen op de lampion had geschilderd zei ik: "Vies". Daarna heb ik alleen nog op de kranten, die als ondergrond op de tafel lagen, geverfd. Dit vond ik leuker.
De lampion maak je als volgt.
Neem twee vellen stevig papier en leg ze op elkaar. Het is handig, als je ze aan elkaar vastniet zodat ze niet kunnen verschuiven. Teken de omtrek van een regendruppel op het papier. Teken in deze vorm dezelfde vorm iets kleiner. Knip of prik eerst de binnenste vorm en daarna de buitenste vorm uit. Vervolgens plak je een vel (liefst doorzichtig) vliegerpapier op de vormen, die je uitgeprikt, of -geknipt hebt. Om de delen aan elkaar te bevestigen knip je een lange strook uit het karton. Maak plakranden door langs de randen driehoekjes uit te knippen en deze om te vouwen. Vouw de strook rond en plak deze tussen de druppels.
Schilderij

Mijn eerste schilderij maakte ik toen ik 16 maanden was. Ik kon nog net niet lopen.


Dit heb je nodig:
- papier
- verf
- penseel

Mijn mama doopte de kwast steeds in de verf, gaf hem in m'n handen en liet me m'n gang gaan.
Zakdoek

Enkele dagen na m'n geboorte was het al vaderdag. Natuurlijk moest er meteen iets voor hem geknutseld worden, ik heb namelijk de liefste.
Dit cadeautje kun je ook maken voor mama, opa, oma of wie je maar wilt.


Dit heb je nodig:
- zakdoek
- textielverf
- textielstiften (eventueel)

Laat de onderkant van je voet volsmeren met verf. Hiermee kun je een afdruk maken op de zakdoek. Je hoeft alleen maar een beetje met je beentjes te trappelen om het lekker moeilijk te maken.
De afdruk was dus niet zo heel duidelijk, daarom heeft mijn mama nog een omtrek getekend met een textielstift. Met stiften of met verf kan er daarna een leuke tekst bijgeschreven worden.