Handvaardigheid


Solderen

Dit heb je nodig:
- dun karton van ongeveer 30 bij 25 cm.
- ijzerdraad
- plakband
- soldeerbout
- combinatietang
- tin
- soldeervloeimiddel (S-39)
- brandbestendige ondergrond

Met de combinatietang kun je stukjes ijzerdraad afknippen en in de gewenste vorm buigen. De stukjes ijzerdraad kun je met een stukje plakband vastzetten op het karton. Je moet er wel op letten dat je geen plakband plakt op de plekken waar gesoldeerd moet worden. Als de draad vastgezet is kun je beginnen met solderen.
Breng een druppel soldeervloeistof aan op het stukje draad. Neem met de soldeerbout een beetje tin op. Nu kun je de soldeerbout enkele tellen stil op de te solderen plek houden. Het tin vloeit zo tussen de stukjes ijzerdraad en bevestigd ze aan elkaar. Als alles goed vastzit maak je het draadwerk los van het karton.


Linoleumkaart

Dit heb je nodig:

- linoleum
- potlood
- gutsen
- papier
- rollers
- verf

Maak een tekening op het linoleum. Let op indien je met letters wilt werken, bij het afdrukken ontstaat het spiegelbeeld van het ontwerp. Pas op met fijne lijntjes en grote vlakken. Ze zijn met de guts moeilijk uit te snijden.
Met de guts snijd je de afbeelding uit het linoleum. Wat je met de guts uit het linoleum snijdt wordt in de afdruk wit.
Snijd altijd van je af!
Als je lino klaar is breng je met de roller verf aan op het linoleum om afdrukken te maken.

Monstermasker

Dit heb je nodig:
- vel zwart Engels karton
- eierdozen
- schaar
- lijm

Scheur of knip een aantal stukken uit de eierdozen. Leg de stukken op het vel papier en schuif ze totdat er een compositie ontstaat waarin je ogen, een neus en een mond herkent. Zorg ervoor dat de ogen, neus en mond niet verspreid over het vel neergelegd worden, maar dat ze één geheel vormen.
Als alles goed ligt plak je de delen pas vast. Zorg ervoor dat het masker niet te vlak wordt. Lijm de delen dus ook op elkaar. Begin in het midden zodat het gezicht naar alle kanten uitgewerkt kan worden.
Hierna kun je nog allerlei stukje uit de eierdozen knippen of scheuren om het masker verder af te werken. Je kunt de eierdozen ook nat maken en uitpluizen.

Moeders mooiste

Dit heb je nodig:
- zwart vel stevig papier
- gekleurd papier
- schaar
- lijm

Vouw een gekleurd vel papier dubbel en knip vanuit de vouwkant een halve gezichtsvorm. De opengevouwen gezichtsvorm wordt naar voren stekend op de zwarte ondergrond geplakt. Plaats het hoofd zodanig op de ondergrond dat er voldoende ruimte overblijft voor het hoge of uitwaaierende kapsel of de hoofdbedekking. Knip de neus symmetrisch en plak deze halfruimtelijk op het gezicht. De verdere uitwerking geschiedt naar eigen fantasie.


Mini-mikado

Dit heb je nodig:
- 31 tandenstokers
- klein doosje
- gekleurd papier
- schaar
- lijm
- viltstiften

Kleur de tandenstokers zoals het op het plaatje te zien is. Van de eerste maak je er eentje, van de tweede en de derde vijf, van de vierde en de vijfde maak je er tien.
Het doosje, waarin je het spel kunt bewaren beplak je met het gekleurde papier.
De spelregels kun je op een papiertje schrijven en ook in het versierde doosje bewaren.

Spelregels:
Eén speler houdt alle stokjes in een hand met de punten op het speelvlak en laat ze vervolgens los.
Nu is het de bedoeling dat je de stokjes één voor één pakt zonder de andere stokjes daarbij te laten bewegen. Beweegt er een stokje, dan is je beurt voorbij en mag de volgende speler het proberen.
Als het je lukt het blauwe stokje te bemachtigen, dan mag je deze in het spel gebruiken.
Als alle stokjes zijn opgepakt kun je punten die je verzamelt hebt optellen om te zien wie gewonnen heeft.
Waarden van de stokjes:
- blauw: 20 punten
- zwart-geel: 10 punten
- oranje: 5 punten
- groen: 3 punten
- rood: 2 punten


Doosje

Dit heb je nodig:
- vouwkarton
- gekleurd papier
- lijm
- schaar
- schaar

Klik op de foto om de werktekening zichtbaar te maken en volg de aanwijzingen. Voor het deksel heb je een vouwkarton nodig dat ongeveer 1 cm groter is dan het onderste deel van het doosje.
Het deksel kun je met gekleurd papier mooi versieren.


Taart

Dit heb je nodig:
- klei
- verf
- penseel
- eventueel vernis

Van klei maak je deze overheerlijke taartpunten. Druk de onderdelen goed aan, zodat ze niet loslaten tijdens het drogen of bakken.
Nadat de punten gebakken zijn kun je ze in mooie pasteltinten beschilderen. Als de verf droog is kun je nog een laagje vernis aanbrengen.Onderstaande taart is gemaakt van brooddeeg. Het voordeel is dat je deze in een keukenoven bakt, of zelfs gewoon kunt laten drogen. Bak je het in de oven, bak dan ongeveer twee uur op 100 graden Celsius.

Dit heb je nodig:
- twee delen meel
- een deel zout
- een deel water
- verf

Doe meel en zout in een kom en meng ze door elkaar. Voeg daarna het water en wat verf toe en kneed hiervan een stevig deeg. Doordat je verf toevoegt krijgt het deeg meteen een mooi kleurtje. Natuurlijk kun je je werkstuk ook later beschilderen.
Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat meel toe. Als het kruimelig is of scheurt wanneer je het uitrolt, is het te droog, doe er dan wat water bij. Bewaar het deeg in een plastic zak totdat je het gaat gebruiken.
Ik maak een handstand

Dit heb je nodig:
- gekleurd papier (o.a. twee repen en 1 cirkel)
- schaar
- potlood
- lijm

De handen maak je door een vel papier dubbel te vouwen, hierop leg je je hand waarna je hem met een potlood omtrekt en uitknipt. Op deze manier maak je in een keer twee handen. De voeten maak je op dezelfde manier.
Het gezicht maak je door een cirkel te beplakken met ogen, oren, neus, mond en haar wat je uitknipt uit gekleurd papier.
Hierna leg je twee repen papier naast elkaar waarop je het gezicht, de handen en de voeten plakt.


Ik

Dit heb je nodig:
- behangpapier
- potlood
- verf
- penseel
- schaar
- persoon

Een persoon gaat op het behangpapier liggen. Teken de omtrek van deze persoon op het papier. Nu kun je de tekening beschilderen en als de verf droog is uitknippen.